Over

Je bent nooit te oud om een ander doel te stellen, of een nieuwe droom te dromen.  C.S. Lewis

Naar verhalen luisteren: het werd me met de paplepel ingegeven. Aan die knusse, geborgen momenten denk ik met een gelukzalig gevoel terug. Ook mijn vier kinderen koesteren heerlijke herinneringen aan de voorleeshalfuurtjes (want een kwartiertje was veel te kort). Samen gezellig onder het dekentje of de geïmproviseerde tent – meteen een tip voor ouders op zoek naar slaapideeën: ideaal, zo’n stapelbed!

Honderden boeken later ben ik er zeker van dat nog niet alle voordelen van (voor)lezen gekend zijn. De taalwetenschappers zijn er volop mee bezig. Gelukkig maar! De vele pluspunten die intussen bewezen zijn, maak ik al jarenlang met oprecht enthousiasme over het hele land bekend. Intussen mag ik tevreden terugblikken op de hartverwarmende reacties van mensen die ik mocht overtuigen: ‘Iedereen kan voorlezen en voorlezen doet deugd!’

Met deze website hoop ik een nog groter publiek te bereiken en dezelfde boodschap uit te dragen, maar met een ietsje andere, persoonlijker toets.

Als (voor)leespromotor heb ik de voorbije decennia een groot aantal kinderboeken gelezen, besproken en al dan niet aanbevolen. Leesbevordering is echter veel meer dan overtuigen dat kunnen lezen nuttig is. Het gaat ook over leesplezier doorgeven, en ervoor zorgen dat die goesting niet meer verdwijnt. Al blijkt dat laatste makkelijker gezegd dan gedaan.

Voor sommige ouderen is het niet meer mogelijk om zelf te lezen. Dan kan een voorleesmoment een mooie oplossing zijn. Ook voor personen met dementie is dat zo, al vraagt dat even een andere aanpak.

Verder is het zeker nodig om (voor)leeskansen te creëren. Leren lezen en kunnen lezen zijn lang niet voor iedereen even makkelijk. Een beetje hulp en tips zijn dan meer dan welkom.

Voor de meest kwetsbaren in onze samenleving is ongeletterdheid vaak nog steeds een reden voor sociaal isolement. Dat moet beter. Er wordt aan gewerkt, maar er is nog een hele weg te gaan. Als het even kan, wil ik heel graag mee richtingwijzers helpen plaatsen op die weg, zelfs al is het bergop.

(Voor)lezen maakt gelukkig, en op geluk heeft iedereen recht.  Boeken durven onze kijk op de wereld te veranderen.  Dat is precies wat een goed boek moet doen: onze kritische blik scherp houden. Maar ook: voor hapklare geluksmomenten zorgen.

cropped-klaver-421.jpegDaarover wil ik het hier heel graag  hebben. Maar ook over andere dingen die een belangrijke plaats in mijn leven innemen: mijn gezin – en dan vooral mijn belevenissen als (groot)moeder -, onze prachtige natuur, creatief bezig zijn, en nog veel meer. En ja, vaak komt er ook dan weer een boek ter sprake 😉

Veel leesplezier!

Veroniek


Boekenplank: hier plaats ik korte stukjes over nieuwe boeken die ik geweldig vind. Ik leg uit waarom.

Voorleeswijzer: ik ben een enthousiast leespromotor, dus voor lezingen en workshops rond voorlezen ben je hier aan het juiste adres.

Ander geluk: wat je mag verwachten zijn berichten over wat er mij heeft geraakt of wat ik ooit – of nog maar pas – heb ontdekt. Heel vaak is er de link met boeken, lezen en schrijven.

Contact: voor alle andere vragen, suggesties of gewoon zomaar kan je hier een boodschap ingeven. Antwoord volgt!