Seizoenen bewaren

In de herfst heb ik een beetje heimwee naar de zomer. Als het buiten tropische temperaturen zijn, hunker ik naar het najaar. Dat gevoel blijft echter niet lang hangen, want ik bedacht een manier om op elk moment de seizoenen dichtbij mij te houden. Denk nu niet dat er een ingewikkeld recept volgt. Integendeel! Het is zo simpel als wat.

img_2805

Alles begint tijdens een wandeling in het park, het bos of in onze tuin. In de herfst raap ik er bladeren in alle kleuren en formaten. Dat vraagt wel wat bukken en strekken, maar ’t geeft achteraf een ontspannen gevoel.  Hetzelfde in de zomer: dan pluk ik van mei tot september – alleen in onze eigen tuin – bloemen, planten en kruiden. Ook hier verzamel ik een gevarieerd kleurenpalet.

Het is de bedoeling dat deze natuurvondsten onmiddellijk na het rapen en plukken gedroogd worden.  Dat lukt heel goed in een bloemen- en bladerenpers. Die is makkelijk zelf te maken. Dat heb ik een tijdje geleden ook gedaan. Ik heb er toen maar meteen een werkplannetje van opgesteld. Zin om er zelf eentje te knutselen, misschien samen met je (klein)kind? Klik dan hier voor de beschrijving.

De bladeren van bomen, bloemen en planten leg ik een voor een tussen zacht papier, met een kartonnetje erbovenop, in de pers. Daar blijven ze weken- of maandenlang heel goed vastgedrukt liggen. Als ik ze nodig heb, haal ik ze eruit. De vormen en kleuren zijn zo verschillend dat ik er naar hartenlust creatief mee bezig kan zijn, het hele jaar rond. De bladeren gebruik ik in herfstdecoratiestukjes. Meestal combineer ik dat met een pompoen, kastanjes en walnoten.

Ook de gedroogde blaadjes van bloemen en planten inspireren me elk jaar opnieuw om aan dingen een persoonlijke toets te geven,  zoals wenskaarten. Dit is er eentje om de komst van een baby te verwelkomen.

Voor de nieuwsgierigen onder jullie verklap ik van welke plant en bloemen deze blaadjes afkomstig zijn: vrouwenmantel, surfinia en hibiscus.  Kruiden drogen lukt niet zo goed in de pers. Dat lukt makkelijker door ze met een koord in een bosje te binden en ondersteboven te hangen. Zo slaag je erin om de heerlijke geuren van de kruidentuin wat langer vast te houden.

Genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft: ik kan het iedereen aanbevelen.  Natuur blijft de beste kuur – altijd, overal en voor iedereen.

6 gedachten over “Seizoenen bewaren

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: