Een voorbeeldig visje

Van sommige verhalen weet je snel dat ze tijdloos zijn. Dat worden dan klassiekers, en als het over kinderboeken gaat waarschijnlijk nog voorleestoppers ook. Van De mooiste vis van de zee was meteen duidelijk dat het zowel bij jong als oud een blijver zou worden. En zie: achtentwintig jaar na het eerste avontuur zwemt het visje met de naam Regenboog nog altijd vrolijk rond.

IMG_1571

Het is intussen al bijna een kwarteeuw geleden dat ik dit verhaal voor het eerst voorlas aan mijn kinderen (zie het kartonboekje, links onderaan op de foto). Ze vonden Regenboog een sympathiek figuurtje, maar wel pas na enkele pagina’s. In het begin lees je immers dat het visje een opschepper is, en bovendien een egoïst. Met zijn kleurrijke en schitterende schubben is hij een heel bijzondere vis. Dat kan iedereen in de diepe zee wel zien, maar zelf weet Regenboog dat ook maar al te goed.

Wanneer de visjes hem om één van zijn glinsterschubben vragen, antwoordt Regenboog telkens dat hij die allemaal voor zichzelf houdt. Algauw wil niemand nog iets met hem te maken hebben. Hier voelen jonge kinderen al wat medelijden met de bedroefde en meest eenzame vis van de zee.

Maar gelukkig luistert het mooiste visje naar de wijze raad van de inktvis. Die zegt hem om toch maar beter te delen. Dat doet Regenboog en hoe meer hij geeft, hoe mooier hij wordt. Hij krijgt vriendjes en is nooit eerder zo gelukkig geweest. Na het omslaan van de laatste pagina heeft het visje de harten van jong én oud veroverd.

Een verhaal met een moraal dus. Heel mooi meegenomen, want dit waardevolle inzicht komt levenslang van pas.

IMG_1556

Er volgden nog meer avonturen van de populaire vis. Naar schatting zijn er al meer dan 30 miljoen boeken verkocht. Ook de merchandising blijft op volle toeren draaien. Zo vind je uitgaven in alle formaten, verhalenkoffertjes, vingerpopjes…  Sinds kort is er ook een badboekje. Dat is goed op tijd, want een nieuwe generatie fans zit al klaar. Ik heb het meteen door kleinzoontjelief laten beoordelen. Met een grote glimlach en veel waterpret werd het ‘getest en goedgekeurd’.  Laat het duidelijk zijn: Regenboog heeft er een vriendje bij!

De mooiste vis van de zee, Marcus Pfister (vertaling: Nannie Kuiper), De Vier Windstreken

3 gedachten over “Een voorbeeldig visje

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: