Een dikke pluim voor De Veer

Net zoals bij ons kan het ook in het verre Peking wel eens flink waaien. Toen de Chinese schrijver Cao Wenxuan op een dag tegen de wind inliep, zag hij een witte veer op de grond liggen. Plots tilde een felle bries de veer op. Hij vloog richting hemel en wolken en fladderde steeds hoger en hoger. Wenxuan raakte in de ban van het veertje en vroeg zich af vanwaar het zou komen en waar het naartoe zou gaan.

Dit gaf hem inspiratie voor het verhaal van een veer die zich afvraagt bij welke vogel hij hoort. Hij reist mee met de wind, op zoek naar zijn eigenaar. Hij zweeft tussen de wolken en vindt het heerlijk de lucht te doorklieven. Regelmatig stopt de wind met blazen. Hierdoor belandt het veertje elke keer in de buurt van een vogel aan wie hij steeds dezelfde vraag stelt: ‘Hoor ik bij jou’? Zo ontmoet hij een ijsvogel, een koekoek, een reiger, een wilde gans, een pauw,… Telkens weer moet de veer een teleurstelling verwerken. En dan komt opnieuw de wind, die hem optilt en naar een andere plaats brengt, bij een andere vogelsoort.  Zonder succes. Tot het moment dat de veer alle hoop opgeeft…

Wat een prachtig filosofisch verhaal! Het originele Chinese werk dateert van 2013, maar wat goed van uitgeverij Clavis om in 2017 de Nederlandstalige versie uit te brengen. Ik ben blij dat ik dit bijzondere prentenboek heb ontdekt.  Dat gebeurde eerder toevallig, en het was in de eerste plaats de illustratie op de cover die mijn aandacht trok: een lepelaar die een veertje achtervolgt. Boeiend beeld. Ik vroeg me meteen af waarover dit verhaal zou gaan. Dankzij het oblong formaat van dit prentenboek wordt het coverbeeld nog sterker, het straalt een soort magie uit. En ook binnenin klopt alles: tekst en illustraties sluiten perfect op elkaar aan. Dit werk is dan ook niet zomaar door de eerste de besten gemaakt. Schrijver Cao Wenxuan en de Braziliaanse illustrator Roger Mello zijn grootmeesters in hun vakgebied. Mello won in 2014 de prestigieuze Hans Christian Andersen-prijs voor illustratoren, en in 2016  mocht Wenxuan deze prijs (categorie schrijvers) in ontvangst nemen. Mello zegt in het voorwoord van De Veer dat hij verliefd was geworden op het verhaal van Wenxuan, en dat hij zijn liefde voor vogels geïntegreerd heeft in zijn penseel. Ik kan je vertellen: dat zie je en dat voel je. Schrijver Wenxuan vindt dat goede prentenboeken dicht bij de filosofie aanleunen.

De vragen waarover de veer piekert zijn inderdaad ook basisvragen die wij ons stellen. Net zoals de veer is de mens voortdurend op zoek naar verbondenheid.  Het gepieker van de witte veer is voor jonge kinderen heel herkenbaar. Ook zij willen ontdekken wie ze zijn. Het avontuur van De Veer is een mooie aanzet om hier met hen over te filosoferen.

Auteur, illustrator maar ook vertaalster (Lise Merken) krijgen van mij een dikke pluim!

De Veer, Cao Wenxuan en Roger Mello, uitgeverij Clavis (5+), 17,95 euro

Lees ook: Veerkracht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: