Papperdidas en het speelgoed van de Sint

Sinterklaas is bezorgd. Zijn mooie rode ring is zoek. Hij droeg die altijd boven zijn witte handschoen, zodat hij steeds kon zien en horen wie de waarheid sprak en wie niet. Bij leugen werd de steen bijna paars van kleur, en bij waarheid was die warmrood. Heel belangrijk dus. Zonder ring kan het sinterklaasfeest niet doorgaan. Wat nu gedaan? En intussen moet er nog veel gebeuren. Alle helpers zijn ijverig aan het werk om mooi speelgoed te maken voor de kinderen. Het jongste Zwarte Pietje, Papperdidas, wil heel graag meedoen, maar de anderen vinden hem hiervoor veel te klein. Van Sinterklaas mag hij wel helpen, op voorwaarde dat de kleine jongen mee op zoek gaat naar de verdwenen ring.

Met Papperdidas bedacht jeugdauteur Kristien Dieltiens een personage dat veel kinderharten zal veroveren. Ze introduceerde dit jongste helpertje van Sinterklaas in het eerste boek: Papperdidas en de Sint. Het Zwarte Pietje ziet er schattig uit en zorgt voor hilariteit. Dat komt vooral omdat hij in plaats van de letter ‘r’ een ‘j’ uitspreekt. In het boek lees je waarom hij dat doet. Het is in ieder geval heel grappig om sommige zinnen uit te spreken.  Oordeel zelf:  ‘Sintejklaas, ik wil ook zo gjaag eens een stuk speelgoed maken’. Of deze: ‘Hé, Pepijn! Heb jij dat ook gehoojd? Ik hoojde een geluidje. Het leek op een pjot’. Lees dat maar eens voor, dat is dikke pret verzekerd!

Ook de andere hoofdrolspelers zijn boeiend uitgewerkt. Ik had het nog niet eens over de oudste Zwarte Piet, Petro (voor Papperdidas: Petjol) en prinses Myra.

Dit mag dan een dik boek zijn, het is in geen geval saai of langdradig. Door het verhaal op te delen in 53 korte verhaaltjes blijft de spanningsboog behouden. De knappe tekeningen van Seppe Van den Berghe geven het geheel een vrolijke toets. De coverprent is prachtig. De fraaie vormgeving maakt het helemaal af: de rug van de boekband is in groen linnen gemaakt en er is een bijpassend groen leeslint. Zo vormt deze editie een mooi duo met het eerste boek, want daar is dit design in het rood. Ik geef een bonuspunt voor de prijs: 15 euro voor maar liefst 247 pagina’s voorlees- en kijkplezier! Maar als de Sint het brengt is het gratis, natuurlijk.

Papperdidas en het speelgoed van de Sint, Kristien Dieltiens & Seppe Van den Berghe, uitgeverij Van Halewyck, 15 euro (4+)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: