Kwie kwie kwie kwie kwie

Waar je ook bent, naar vogels kijken kun je overal. Eenmaal betoverd door nestvlieders, dwaalgasten en paalzitters ben je voor altijd een gepassioneerd vogelspotter. Dat zegt Camilla Dreef, bioloog, vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland. Ik geloof haar helemaal, want van die betovering kan ik meespreken. Gevleugelde tuingasten gadeslaan is keer op keer een belevenis. Elk artikel over vogels en hun habitat wordt gretig verslonden. Mijn leeshonger is immers groot. En zie: nu is er dit vermakelijk en boeiend kinderboek vol vogelverhalen. Ik ben meteen helemaal in feeststemming.

Camilla Dreef is een Bekende Nederlandse door haar tv-optredens in  BinnensteBuiten en In de ban van de Condor. Zij begon al vroeg naar vogels te kijken en wil met dit boek jongeren de vogelwereld doen ontdekken. Dat lukt het beste in een bekende omgeving, zoals thuis in de tuin of op het balkon.  Je hoeft er dus niet ver voor te gaan, maar toch is het een verrassende ontdekkingsreis.

In het begin natuurlijk niet echt. Dan lijkt elk klein, bruin vogeltje op een mus en elke zwarte vogel op een kraai. Het begint pas spannend te worden als je beter leert kijken, want dan ga je steeds meer verschillen zien. In dit boek heeft Camilla het over soorten waar ze veel over weet. Dat zijn er aardig wat! In korte stukjes leer je meer over vogels van bij ons en (iets) verder weg, zoals de meeuw, jan-van-gent, papegaaiduiker, specht, uil, lepelaar, gierzwaluw, boerenzwaluw, ijsvogel, groene papegaai, aalscholver, roerdomp,…

image 44
Aalscholvers

Maar er is ook minder gezellig nieuws. Zoals het feit dat de visdief en de tapuit bedreigde vogelsoorten zijn, samen met nog vele andere. Camilla legt uit wat er gebeurt om die vogels te redden.  Hierbij is het werk dat de Vogelbescherming doet goud waard. Naar mijn mening kunnen we best allemaal een handje helpen, door simpelweg (nog) wat milieubewuster te gaan leven. Ook hier komen de gevolgen van het overmatig gebruik van plastic weer bovendrijven. Letterlijk dan nog! Zo schrijft Camilla dat noordse stormvogels veel plastic binnenkrijgen. Dat afval dobbert aan het wateroppervlak. Voordat ze het verschil doorhebben tussen een stukje plastic en een prooi, hebben de vogels het al doorgeslikt.  Wat een gruwel toch.

Voor wie zich afvraagt waar de titel Kwie kwie kwie kwie kwie vandaan komt, die moet eens goed naar de cover kijken. Dan zie je de zwarte vogel die dit geluid maakt. Camilla vertelt er alles over in het boek. Ik ga jullie leesplezier niet verpesten, dus ik verklap het niet.  En ook over de kleurrijke illustraties van Liset Celie ga ik niet te veel prijsgeven. Alleen dit: ze maken de verhalen, die vaak al met een grappige toets geschreven zijn, nog vrolijker. Ben je nu nieuwsgierig? Prima, dat was de bedoeling.

Nu mag dit wel een kinderboek zijn, toch kunnen volwassenen hier evengoed veel plezier aan beleven. Dit boek vol vogelverhalen is overigens ideaal om voor te lezen. Eerst wat kennis opdoen om daarna vol enthousiasme samen de wereld van de vogels gaan ontdekken, een heel goed plan is dat. Want wist je dat dit niet alleen verrijkend, maar bovendien ook heel erg rustgevend is? Naar vogels kijken vraagt immers veel concentratie, zodat er geen ruimte is voor problemen of stresstoestanden. Het maakt je hoofd leeg en je komt tot rust. Als dat geen gezonde passie is!

Kwie kwie kwie kwie kwie, een boek vol vogelverhalen, Camilla Dreef, uitgeverij Nieuwezijds, 18,95 euro (10+)

Lees ook: Een koppeltje koperwieken

 

 

3 gedachten over “Kwie kwie kwie kwie kwie

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: