De focus van Schoenbek

Schoenbek waadt traag door het water. Terwijl hij stapt blijft hij speurend rondkijken, op zoek naar een onoplettende vis. Dat doet hij zo geconcentreerd dat hij niet hoort wat de andere vogels zeggen. Of liever, hoe ze over hem roddelen. Ze vinden dat Schoenbek een rare vogel is.

Niet weg, wel waakzaam

Zadelbekooievaar vindt dat de bek geen snavel is, maar eerder een schoen. Bonte Ijsvogel kwettert iets lelijks over de kop van Schoenbek. Kleine Zilverreiger lacht om Schoenbeks voeten en Afrikaanse Zeearend vindt niets sierlijks aan die vleugels.

Terwijl ze opscheppen over zichzelf zien ze niet dat Schoenbek verdwenen is. Totdat die pijlsnel tevoorschijn komt en de aanval van een krokodil verijdelt. Net op tijd, anders zou het roddelclubje nu opgepeuzeld zijn. Helemaal terecht hebben de vogels wroeging over hun gedrag. Vooroordeel weg, respect in de plaats. Mooi! En Schoenbek? Die waadt rustig verder door het moeras, speurend naar vis.

Voorleestopper

Ken jij de Schoenbekooievaar? Ik wist niets af van zijn bestaan. Had wel gekund, want er zou er eentje te zien zijn in een Belgisch dierenpark. En daar ben ik twee maanden geleden voor het eerst geweest! Maar goed, nu kan ik er een beetje over meepraten. Allemaal dankzij dit nieuw prentenboek van Joukje Akveld en illustrator Piet Grobler.

Dit is een voorleeshit, zeker weten. Ik heb het uitgetest en kon het verhaal meteen vier keer opnieuw brengen. Het roddelen en opscheppen van de andere Afrikaanse vogels is grandioos. En net zo rustig als Schoenbek door het water stapt, lees je zin na zin naar het hoogtepunt toe. Aandachtig de prenten bekijken verhoogt de spanning. De held in dit verhaal mag dan niet zo knap zijn, hij is behulpzaam en bescheiden. En met dit prentenboek is deze bedreigde vogel wat beter bekend. Knap bedacht door de makers!

Schoenbek, Joukje Akveld & Piet Grobler (ill.), uitgeverij Querido (4+)

Een gedachte over “De focus van Schoenbek

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: